Na bazarku wśród gór wiśni, czereśni, moreli, agrestu i porzeczek skromnie leżał "On" . Nie mogłam się oprzeć pokusie kupienia choćby kilku łodyżek ....
Placuszki rabarbarowe
Składniki:
2 niepełne szkl mleka
2 jajka
2 ½ szkl mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łodygi rabarbaru
½ tabliczki mlecznej czekolady
Wykonanie:
Jajka z miksować z cukrem. Dodać mleko, mąkę z proszkiem i pokrojony w nieduże kawałki rabarbar. Dokładnie wymieszać i smażyć na oleju duże placki – jak naleśniki. Ja smażyłam małe placuszki i podawałam polane miodem gryczanym - moim ulubionym.
Po usmażeniu trzymać w cieple.
Podawać polane czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
słodko kwaśne, cudne.
OdpowiedzUsuńJa też dzisiaj wytropiłam rabarbar w sklepie :-) Placuszki fantastyczne!
OdpowiedzUsuńrabarbar... pycha:)
OdpowiedzUsuń