Wstyd się przyznać, ale to mój debiut jeśli chodzi o wołowinę. Na tyle udany,że zachęcił mnie do wypróbowania kolejnych przepisów.
A żurawina wcale nie powoduje,że jest słodki , bo dodatek octu i słonego oscypka równoważy smak.
A żurawina wcale nie powoduje,że jest słodki , bo dodatek octu i słonego oscypka równoważy smak.
Gulasz wołowy z żurawiną i oscypkiem
Składniki:
70 dag wołowiny
1szkl bulionu
3 czerwone cebule
10 dag suszonej żurawiny
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka czerwonego octu
sól, pieprz, suszony lubczyk
natka, szczypior
2 oscypki
Wykonanie:
Mięso pokroić w średnią kostkę. Smażyć z cebulami i czosnkiem. Zalać bulionem i dusić 1,30 – 1,40 godziny. Dodać lubczyk i żurawinę i dusić jeszcze 10 -15 minut. Doprawić solą, pieprzem i octem. Przed podaniem posypać zieleniną i startym oscypkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz