Przepis znaleziony w jednym z ostatnich zeszytów typu "Przyślij przepis" . Roladki są pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno.
Roladki z ziemniaków
Składniki: (na ok.30 sztuk)
2 suche wafle tortowe
1 kg ziemniaków
½ margaryny
¼ szkl mleka
25 dag pieczarek albo garść suszonych grzybów
1 cebula
koperek
sól, pieprz, majeranek, płatki suszonej papryki
2 jajka
bułka tarta
Wykonanie:
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Jeśli używamy grzybów suszonych, to wcześniej je moczyć 15 minut i ugotować, a następnie dobrze odsączyć. Cebulę usmażyć na oleju, dodać grzyby i dusić ok. 20 minut do odparowania.
Ugotowane ziemniaki utłuc z dodatkiem margaryny. Dodać mleko ( tyle, żeby masa łatwo dała się smarować, ale nie była zbyt rzadka) , koperek i przyprawy.
Gorącą masę rozłożyć na waflach na grubość 1 cm. Na jednym brzegu ułożyć pasek z farszu. Odczekać kilka minut aż wafle zmiękną i zwinąć je jak roladę. Odstawić do przestygnięcia – najlepiej na kilka godzin do lodówki. Pokroić w plastry grubości 1-1,5 cm. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoto.
Podawć do barszczu czerwonego albo z surówką.
Też miałam ochotę, by wypróbować ten przepis, widzę, że warto, świetne roladki :)
OdpowiedzUsuńFanką ziemniaków klasycznych nie jestem - ale w takich roladkach to zyskują +100 do elegancji i smaku ;)
OdpowiedzUsuńOoo smakowite :D
OdpowiedzUsuń