Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

środa, 13 lipca 2011

Sernik z czerwonymi porzeczkami i białą czekoladą



Przepis na to ciasto znalazłam tutaj i nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia go.     I słusznie, bo jest pyszny! 
Dla mnie to sernikowy hit lata...


Sernik z porzeczkami i białą czekoladą




Składniki:

250 g herbatników maślanych
90 g masła
30 g czekolady mlecznej albo gorzkiej

1 g twarogu trzykrotnie mielonego (albo dobry wiaderkowy)
4 jajka
20-25 dag cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g białej czekolady
4-5 łyżki Malibu

30  dag czerwonych porzeczek


Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć.  Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić masę  herbatnikową dokładnie do dnie i bokach.
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser, czekoladę starta na tarce, alkohol ( u mnie wódka miodowa). Połowę masy przelać do tortownicy, na wierzchu równomiernie rozmieścić połowę porzeczek. Następnie delikatnie wylać resztę masy i ułożyć pozostałe porzeczki.
Piec ok. 100-120 min. w 190 0C. Jeśli wierzch zacznie się rumienić, przykryć go papierem do pieczenia. Po wyłączeniu piekarnika, odciąć ostrym nożem brzeg od formy i trzymać ok. 30 minut w otwartym piekarniku.

Po przestudzeniu wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo zalać tężejącą galaretką z porzeczkami



5 komentarzy:

  1. smakowicie wygląda ten sernik :) zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, wszędzie takie piękne serniki..a ten taki optymistyczny i ...mniam...slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porzeczki, biała czekolada i Malibu - a to wszystko w jednym serniku? Cud, nie ciasto!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik jak marzenie! Coś mi podpowiada, że lada dzień go upiekę!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń