Słoneczna pogoda i upały i sezon truskawkowy w pełni, więc najwyższa pora na ciasto z truskawkami na zimno..
Truskawki, bita śmietana i serek - mniam!
A z białek , które zostały proponuję pyszna piankę - ale to następnym razem :)
Ciasto z truskawkami
Składniki:
ciasto:
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 margaryny
3 łyżki cukru
3 żółtka
masa:
½ l śmietany 30%
½ kg sera z wiaderka
2 galaretki cytrynowe
małe truskawki
posypka:
10 dag wiórek kokosowych
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Szybko zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się sklejać można dodać łyżkę śmietany. Piec na złoto ok. 30 minut w 180 0C . Ostudzić i delikatnie ściąć wierzch.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Ostudzić i wymieszać z serem. Na końcu dodać ubitą na sztywno śmietanę.
Na cieście rozsmarować cienką warstwę masy – wstawić na ½ godziny do lodówki do stężenia. Na masie pionowo ustawić truskawki i delikatnie wylać resztę masy. Wstawić do lodówki.
Wiórki zezłocić na patelni. Pod koniec dodać margarynę, cukier i pokruszony wierzch ścięty z ciasta. Gotową posypkę przełożyć na talerz i ostudzić. Ostudzoną posypać ciasto i odstawić całość do lodówki – najlepiej na noc.
takie ciasto.. to już naprawdę lato :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo wakacyjny przepis, takie zdecydowanie kojarzą mi się z latem! Świetny blog! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie, pysznie domowo i truskawkowo!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie jest pyszne ;) . A niedługo pojawia się jagody i mysśę,że będzie to jeszcze lepsza wersja. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie a smakuje jeszcze lepiej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń