Bogactwo świeżych warzyw wręcz zmusza do rezygnacji z mięsa - przynajmniej na okres letnich upałów. A ,że nie da się jeść tylko surowych warzyw proponuję risotto.
W wersji "treściwszej' można dodać więcej startego sera i śmietankę - wtedy będzie bardziej kremowe i bardziej zbliżone do oryginalnego. Ja jednak wolę wersję czysto warzywną.
Risotto z warzywami
Składniki:
2 szkl ryżu arborio
½ l bulionu warzywnego
2 cebule ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
1 mała cukinia
1 kalarepka
2 młode marchewki
garść szpinaku
2 pomidory
natka pietruszki
sól, pieprz, ostra papryka
masło
parmezan
Wykonanie:
Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek i szczypior. Dodać pozostałe warzywa (oprócz pomidorów) pokrojone w niezbyt małe kawałki. Wsypać ryż i smażyć ok. 5 minut. Następnie wlać bulion i na małym ogniu gotować ok.15 minut. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i gotować aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki. W razie potrzeby dolewać bulion. Przyprawić do smaku.
Powinna powstać dość rzadka „paciaja”. Na talerzu posypać startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz