Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

piątek, 10 czerwca 2011

Risotto z warzywami


Bogactwo świeżych warzyw wręcz zmusza do rezygnacji z mięsa - przynajmniej na okres letnich upałów. A ,że nie da się jeść tylko surowych warzyw proponuję risotto.
W wersji "treściwszej'  można dodać więcej startego sera i śmietankę - wtedy będzie bardziej kremowe i bardziej zbliżone do oryginalnego. Ja jednak wolę wersję czysto warzywną.


Risotto z warzywami





Składniki:
2 szkl ryżu arborio
½ l bulionu warzywnego
2 cebule ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
1 mała cukinia
1 kalarepka
2 młode marchewki
garść szpinaku
2 pomidory
natka pietruszki
sól, pieprz, ostra papryka
masło
parmezan

Wykonanie:
Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek i szczypior. Dodać pozostałe warzywa (oprócz pomidorów) pokrojone w niezbyt małe kawałki. Wsypać ryż   i smażyć ok. 5 minut.              Następnie wlać bulion i na małym ogniu gotować ok.15 minut.                                                      Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę  pomidory i gotować aż ryż wchłonie płyn            i będzie miękki. W razie potrzeby dolewać bulion. Przyprawić do smaku. 

Powinna powstać dość rzadka „paciaja”. Na talerzu posypać startym parmezanem.


Czas na szpinak!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz