Miało być ciasto z rabarbarem, ale kupiłam truskawki równie kwaśne co piękne.
Nie miałam wyjścia - musiałam je ukryć pod czekoladą :)
Wilgotne, niezbyt słodkie ciasto - idealne na upały, które właśnie zawitały..
Rabarbarowo – truskawkowe ciasto
Składniki:
4 jajka
1 szkl cukru
2 szkl mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szkl oleju
cynamon
2 garście truskawek
3 garście rabarbaru
po 1 czekoladzie : gorzka i mleczna
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem „do białości” . Dodać mąkę z proszkiem i sodą i łyżeczką cynamonu oraz olej. Zmiksować. Wrzucić pokrojone w 1 cm kawałki rabarbar i przekrojone na pół truskawki. Piec 50 minut w 180 0C.
Po ostudzeniu polać czekoladą roztopioną z dodatkiem mleka ( w kąpieli wodnej).
ja lubię kwaśne truskawki :-) i kwaśny rabarbar też.
OdpowiedzUsuńI ta czekolada na wierzchu...mmmm
OdpowiedzUsuń