Szpinakowych pomysłów ciąg dalszy. Tym razem szpinak zapiekany w kokilce. Lubie takie danka, bo są szybkie, ładne i mają mnóstwo wariantów.
Jeden z nich znajdziecie tutaj
Jeden z nich znajdziecie tutaj
Szpinak z jajkiem na ciepło/zimno*
* do wyboru ;)
Składniki:
4 jajka
2 pęczki szpinaku
10 dag sera camembert
10 dag krakersów (użyłam paprykowych TUC)
cebulka ze szczypiorkiem
czosnek
sól, pieprz , gałka muszkatołowa
masło
Wykonanie:
Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać umyte liście szpinaku – jeśli są już duże – usunąć nerw i pokroić na niezbyt małe kawałki. Smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku. Dodać pokrojony w małe kawałki camembert.
Cztery kokilki wysmarować masłem, dno wysypać 3 pokuszonymi krakersami do każdej nałożyć porcję warzyw. Na wierzch wbić po 1 jajku, oprószyć pieprzem i solą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 1900 C przez 12-15 minut do ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.
Można piec dłużej, żeby żółtko było twarde i po ostudzeniu wyjąć z foremki (wychodzi bez problemu) i podawać jako przystawkę, przekąskę na przykład do białego wina. Pycha!
podoba mi się pomysł z krakersami:)
OdpowiedzUsuń