Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

sobota, 11 czerwca 2011

Szpinak i truskawki


Dziś proponuję szpinak w sałatce. Wersja minimalistyczna :) . 
Na pierwszy rzut oka egzotyczna, ale w smaku rewelacja! 
No i możemy wykorzystać niezbyt słodkie truskawki. 
A poza tym szpinak wygląda pięknie - bo w większości dań jest zgniłozielony i "ciapaty" (chociaż pyszny)- może skuszą się Ci, którzy nie jedzą szpinaku na zasadzie : "nie, bo nie" ...



Sałatka ze szpinaku i truskawek






Składniki:
pęczek młodego szpinaku
garść truskawek
1 łyżka sezamu
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Opłukane liście szpinaku wymieszać z pokrojonymi na plasterki truskawkami. Polać octem i oliwą. 

Uprażyć na suchej patelni ziarna sezamu, przesypać na talerz i ostudzić – nie zostawiać na patelni, o się przypalą.

Sałatkę posypać sezamem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Czas na szpinak!

3 komentarze:

  1. Haha, ja jestem chyba nietypowa - ten zielony i ciapaty szpinak odpowiada mi najbardziej ;-) Choć nie powiem też, żebym pogardziła taką sałatką...połączenie truskawki i szpinaku spotykam już któryś raz i to chyba sygnał, że pora je wreszcie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie sałatki! pysznie letnie i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to połączenie :) Dziękuję za tak duży wkład w akcję szpinakową i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń